Крменадла на цигански начин IV 3

Свињска крменадла на цигански начин

2,5 кг свињских крменадли котлета,

50 гр брашна,

2 дл уља,

20 гр соли,

млевени бибер.

За прилог:

10 печених парадајза,

За преливање циганска гарнитура: 1 дл уља, 200 гр лука арпаџика, 300 гр суве сланине, 300 гр киселих краставаца, 1кг ауштекованог кромпира, веза першуновог лишћа, 300 гр мадера соса, соли, млевени бибер.

Начин рада.- Положити крменадлу на радну даску и то на тело пршљенова и просечене кости ребара које чине саставни део крменадле, тако да леђни мишић буде окренут нагоре. Потом од одлежале крменадле исећи два комада, за једну особу 225 до 250 гр, један комад крменадле са коском, а други без коске, или обе крменадле са коском 250 гр или обе крменадле без коске 200гр. Месо крменадле сећи резом између костију ребара, попречно у односу на попречно –пругаста мишићна влакна. Исечене комаде крменадле благо излупати, расећи жилице, а потом их формирати у првобитни облик. Обликоване крменадле, обложити тракама фолије да се не би деформисале приликом термичке обраде.

Термичка обрада.- Печење. Загрејану плотну премазати уљем, а потом крменадле пећи са обе стране док не постану златножуте боје. Печење траје око десет минута. Крменадле посолити и зачинити на самом крају термичке обраде. За време печења крменадле премазивати. Приликом термичке обраде и сервирања крменадле не бости виљушком, већ за то користити одговарајући прибор.

Припремање циганске гарнитуре.- У посуди на умерено загрејаном уљу пржити лук, суву сланину, киселе краставчиће, бланширане куглице кромпира, па све посолити зачинити и повезати мадера сосом.

Избор овала и прилога за сервирање и сервирање.- Овал украсити топлом декорацијом. Потом на овал сложити крменадле тако да горњи део кости буде наслоњен на ивицу овала, а наредну сложити да се делимично наслања на претходну. Потом сервиране крменадле прелити циганском гарнитуром, посути их першуновим лишћем и служити топле. Ова крменадла се може сервирати посебно за једну особу или на једном овалу за више особа.

Напомена.- Прлиог није обавезан, а уколико гост жели, прилог може да буде и произвољан.

 

Домаћи задатак:

Напиши састојке за крменадлу на цигански начин?
Објасните поступак рада / припреме ?
Наведите намирнице за циганску гарнитуру ?
Који прилози иду уз крменадлу на цигнски начин?
Одговоре пошаљите на е маил:

mitrasinovic.ljubomir@gmail.com до петка 26.10.2020.