Кулинарски техничар III-5-Хладна предјела

Хладан фрикандо:

Састојци:
2 кг говеђег меса у комаду
2 кашике биљног уља
2 главице црног лука
3 чена белог лука
125 мл сувог белог вина
1/2 чаше воде
1 лорбер
мало суве мајчине душице
со и бибер
125-250 мл воде
4 већа кромпира (исечена на комаде величине залогаја)
3 шаргарепе (исечене на штапиће)
3 кашике свежег першуна

Начин припреме

Загрејте уље у великом суду на јакој ватри. Спустите месо и окрећите га тако да порумени са обеју страна, 7-8 минута. Месо треба да добије златномрку боју, али не сме да загори. Извадите месо из суда и ставите на тањир.

На смањеној ватри најпре мало испржите лук док не добије златножуту боју. Промешајте, па спустите и бели лук и оставите још пола минута.

Вратите месо у суд, сипајте вино, воду, додајте лорбер, мајчину душицу, со и бибер. Поклопите и када проври, смањите ватру. Кувајте на тихој ватри око 3 сата. Месо окрените неколико пута и ако течност испари, додајте још чашу-две воде.

Десетак минута пре завршетка кувања, спустите поред меса кромпир и шаргарепу.

Када месо буде тако меко да можете лако да га прободете виљушком, пажљиво га ставите на даску за сецкање, обмотајте га фолијом и оставите да одстоји 10-15 минута. У поклопљеном суду наставите да кувате кромпир и шаргарепу још 10-15 минута, тј. док не омекшају.

Месо исеците на одреске и поређајте на тањир. Извадите кромпир и шаргарепу и распоредите их око меса. Топлим соком који је остао у тигању прелијте месо и поврће. Све поспите са мало сецканог першуна. Остатак прелива изнесите у мањој посуди за сос.

 

Teleći frikando