Архиве категорија: КУЛИНАРСКИ ТЕХННИЧАР

Engleski jezik 30. čas -II5 – Passive Voice (workbook exercises)

Cilj ovog časa je da vežbamo pasiv. Pre nego što budete radili zadatke, pročitajte ponovo prethodnu onlajn lekciju gde sam napisala teorijska objašnjenja vezana za građenje pasiva. Uradite sve zadatke u radnoj svesci na strani 82  . Focus 2 Passive WB zadatak – dopunite rečenice ispravnim oblikom glagola BE. zadatak – pročitajte tekst koji daje… Прочитај целу лекцију »

Engleski jezik 29. čas -II5 – Passive Voice

Драги ученици, данас ћемо обрадити формирање пасивних реченица за времена Present Continuous, Present Perfect и Past Simple. Oно што прво треба да се сетите из српској језика јесте шта су то пасивне реченице и када се користе. У пасивним реченицама субјекат не врши радњу већ је трпи (радња се врши на њему) па се пасив зове… Прочитај целу лекцију »

Engleski jezik 34. čas – I5- Self-check 2

Dragi učenici, nastavljamo sa utvrđivanjem gradiva iz oblasti Unit 2. Današnji zadaci se nalaze u radnoj svesci na strani 31 koju možete pogledati ovde: Self-check 2 workbook p. 31. zadatak – dopunite rečenice ispravnim oblikom datih glagola. zadatak – dopišite reči koje nedostaju – dato je prvo i poslednje slovo kao pomoć. zadatak – od… Прочитај целу лекцију »

Engleski jezik 33. čas – I5- Focus review 2

Dragi učenici, cilj časa je da obnovimo gradivo iz oblasti Unit 2. Zadaci se nalaze u udžbeniku na strani 34 koju možete pogledati i ovde:  Focus review 2 p.34. Od gramatike obnavljamo prošla vremena Past Simple, Past Continuous i konstrukciju USED TO+infinitive, a od vokabulara bavimo se izrazima vezanim za tehnologiju i izume. Pre nego… Прочитај целу лекцију »

Engleski jezik 29. čas – III5 – Verb patterns

Dragi učenici, današnji čas je posvećen glagolima koji nemaju potpuno značenje i kako se oni mogu dopuniti drugim glagolom (Verb patterns). Oni su veoma česti i u srpskom i u engleskom jeziku. Radili smo ih ranije u 2. polugodištu 2. razreda. Sada to gradivo proširujemo. Sledeću lekciju prepišite u svesku: VERB PATTERNS (KOMBINOVANJE NEPOTPUNIH GLAGOLA… Прочитај целу лекцију »

Engleski jezik III5 – 30. čas – Verb patterns (workbook exercises)

Dragi učenici, na današnjem času vežbamo gradivo koje je obrađeno u prethodnoj lekciji i pre nego što počnete da radite današnje zadatke, obavezno treba da pročitate 31. čas i lekciju koja se bavi kombinovanjem glagola koji su nepotpuni po značenju (Verb patterns). Zadaci koje danas treba da uradimo nalaze se u radnoj svesci na strani… Прочитај целу лекцију »

ВАЖНО!

ВАЖНО! ОД ПОНЕДЕЉКА 18.01.2021. ПРЕСТАЈЕ СА РАДОМ ОВА ПЛАТФОРМА ЗА УЧЕЊЕ. ОНЛАЈН ЧАСОВИ ЋЕ СЕ ОД САДА РЕАЛИЗОВАТИ ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ. ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА КОНТАКТИРАЈТЕ ВАШЕ РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ.

Физичко васпитање – Час теоријског образовања

Драги ученици, данас се завршава прво полугодиште, па самим тим и настава из физичког васпитања. Свима су оцене закључене, оне су углавном највише. Већина оцена је заслужено, некима сам прогледао кроз прсте јер је ситуација била специфична и настава отежана, а доста тога није могло да се ради. Однос према раду је био коректан и… Прочитај целу лекцију »

Историја-Ранофеудалне државе Јужних Словена

РАНОФЕУДАЛНЕ ДРЖАВЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА У 9. веку Јужни Словени оснивају своје прве државе на Балкану. -Прве податке о Србима оставио је византијски цар Константин Порфирогенит 10 век. -Најстарије српске земље:Србија-Рашка,Босна,Соли-данашња Тузла,Дукља-Зета,Травунија,Захумље,Паганија -Прва средњевековна династија окојој знамо нешто више је династија Властимировић.Владали су Рашком од 7.века до половине 10. века.Престоница-град Рас -Прва познатија династија која је… Прочитај целу лекцију »

Биологија II5; Шкољке, пужеви, главоношци рибе

Одговрите на следећа питања: Наведите три врсте шкољки које се користе за исхрану. Наведите морске врсте пужева. Које морске пужеве можемо користити у исхрани? Шта је потребно урадити са пужевима пре него што се припремају? Која је улога стопала пужа? Које животиње спадају у главоношце? Где живе главоношци? Наведите хемијски састав и значај меса рибе.… Прочитај целу лекцију »