Архиве категорија: – друго пет

Историја:Балкански ратови

БАЛКАНСКИ РАТОВИ ПРВИ БАЛКАНСКИ РАТ 1912. -Вођен 1912. између Балканског савеза (Србија,Црна Гора,Бугарска,Грчка) и Османског Царства. -Највеће битке-Битољска и Колубарска. -Србију кроз рат води краљ Петар I Карађорђевић. -У току рата Србија излази на Јадранско море. -Образована је албанска држава,коју велике силе признају како би спречиле јачање Србије на Балкану и онемогућиле љен излазак на… Прочитај целу лекцију »

Верска настава – Библијска повест о прародитељском греху

Драги ђаци, у прилогу Вам шаљем једну интернет адресу на којој ћете моћи на погледате видео презентацију на тему: „Библијска повест о прародитељском греху“.

Хемија: Кобалт и никал (од 26.10. до 30.10.2020.)

Ученици који желе да одговарају и поправе оцене потребно је да понове основне појмове о прелазним металима и примени њихових најпознатијих једињења. У свеску да забележе особине (физичке и хемијске) и примену  једињења кобалта и никла у свакодневном животу. Наставну јединицу можете погледати на линку:  https://rtsplaneta.rs/video/show/1375566/

Економика и организација предузећа – II-5

Данас ћемо обрадити категоризацију угоститељских објеката (хотела) Наставни материјал за учење и вежбање у прилогу. Мaterijal 26.10.2020.   oznakekategorije kategorizacija

Српски 26 -30.10.2020.

ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ Предговор Српском рјечнику Прочитајте пажљиво у вашим Читанкама одломак из Предговора.  Вук Стефановић Караџић (1787‒1864) рођен је у Тршићу у породици херцеговачког порекла. Његово школовање започиње у школи у Лозници, а наставља се у манастиру Троноша. Прикључује се устаницима 1804. године и ради као писар код Ђорђа Ћурчије .Реуматска болест која је… Прочитај целу лекцију »

Енглески језик – II5 – обавештење у вези контролног задатка за цело одељење

Драги ученици, подсећам вас да вам је заказан контролни из енглеског језика за среду 28.10. МОЛИМ ГРУПУ КОЈА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ НА ОНЛАЈН НАСТАВИ  ДА ИПАК ДОЂЕ У ШКОЛУ У СРЕДУ 28.10. НА 6. ЧАС У 11 САТИ ДА РАДИ КОНТРОЛНИ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ.  РАЗЛОГ ЗА ОВО ЈЕ ТО ШТО СТЕ ПОСЛЕ НА БЛОК НАСТАВИ ОД… Прочитај целу лекцију »

Верска настава – Свет је створен са циљем да постане Црква

Драги ђаци, у прилогу Вам шаљем једну интернет адресу на којој ћете моћи на погледате видео запис на тему: „Свет је створен са циљем да постане Црква“.

Građansko vaspitanje, Sukob prava

SUKOB PRAVA LJudi imaju međusobno različite želje, uverenja i ideje, prihvataju različite vrednosti… Zato je neizbežno da dolazi do sukoba. Postoje različite vrste sukoba, zavisno od toga ko je u sukob uključen (sukobi izmeu pojedinaca, unutar grupa, između grupa, između nacija…), važnosti za pojedince i grupe, uzroka nastanka sukoba… Nekada više osoba ili grupa žele… Прочитај целу лекцију »

Енглески језик 16. час – II5 – Working life (workbook exercises)

Dragi učenici, ovaj čas ćemo iskoristiti da uvežbamo reči i izraze koji se odnose na različite zanimanja i opise poslova. Zadaci se nalaze u radnoj svesci na stranama 68-69 koje možete preuzeti ovde Focus 2 Unit 6 Working life WB 68-69. zadatak – dopunite slova koja nedostaju za zanimanja na slikama. zadatak – dopunite rečenice… Прочитај целу лекцију »

Енглески језик 15. час – II4, II5 – Unit 6: Working life

Danas počinjemo novi deo gradiva – Unit 6: Working life. Kliknite da preuzmete strane 72 i 73 iz udžbenika: Focus 2 – Unit 6 Working life Kao uvodni zadatak za zagrevanje treba da se podsetimo raznih zanimanja i sufiksa koje koristimo da formiramo imenice. U prvom zadatku treba da dodate tačan sufiks -ER, -OR, -IAN,… Прочитај целу лекцију »