Архиве категорија: – треће пет

ВАЖНО!

ВАЖНО! ОД ПОНЕДЕЉКА 18.01.2021. ПРЕСТАЈЕ СА РАДОМ ОВА ПЛАТФОРМА ЗА УЧЕЊЕ. ОНЛАЈН ЧАСОВИ ЋЕ СЕ ОД САДА РЕАЛИЗОВАТИ ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ. ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА КОНТАКТИРАЈТЕ ВАШЕ РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ.

Рибанац на бачвански начин III5

Рибанац(подварак): број особа: 4 време спремања: 140 мин. САСТОЈЦИ САСТОЈЦИ: 1 кг киселог купуса рибанца или главица киселог купуса исечена на резанце 4 – 5 главица црног и црвеног лука 3-4 чена белог лука 1 шоља уља 2 ловорова листа бибер у зрну 1 кашичица млевеног бибера 1 кашика туцане паприке И још (ако се… Прочитај целу лекцију »

Уметничко обликовање, Облик

Добар вам дан, да се подсетимо неких појмова ликовног језика. Облик је заправо Ликовни елемент уз који стоје и Линија, Боја, Валер, Текстура…и све оно што користимо  при компоновању уметничког дела. Када је у питању облик, поделићемо ту групу на: природне: неправилне (аморфне) и уобличене (еманциповане) вештачке: аморфни ( преобликовани облици) и еманциповани ( геометријски,… Прочитај целу лекцију »

Верска настава – Радујте се

Драги ђаци, налазимо се у најрадоснијем периоду. На путу до празновања Христовог рођења. Неко каже и: Божић, Оваплоћење, Отеловљење, Мирбожење. Све су то синоними који у себи садрже истину, а и сами говоре о том догађају. У то име, желим да Вам пошаљем један задатак. Налази се у прилогу ове објаве. Циљ тог задатка јесте… Прочитај целу лекцију »

Građansko vaspitanje- Pojam ljudskih prava

Појам људских права односи се на концепт који се базира на идеји да људска бића имају универзална природна права, или статус, независно од правне јурисдикције или других одређујућих фактора као што су етницитет, држављанство и пол. Као што је видљиво из Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација, људска права (макар у периоду после Другог… Прочитај целу лекцију »

Социологија: Противречности развоја и питања друштвеног напретка

Добар дан, У социолошким истраживањима избегавају се вредносне категорије јер оно што је вредно једном човеку, не мора нужно представљати вредност за другог човека. Једна од ретких вредносних категорија у социлогији је друштвени напредак. Лекција се бави дефинисањем друштвеног напретка и разликовањем појма напретка од осталих развојних процеса.

Развој моторичких способности : Снага мишића екстремитета, грудне регије и раменог појаса, уз гипкост – истегљивост екстремитета и трупа.

Поштовани ученици, При правилном физичком развоју тела и држања кичменог стуба, радите редовно на почетку тренинга или часа вежбе обликовања са затегнутим екстремитетима и правилним положајем кичменог стуба и осталих делова тела. Приликом вежбања за развој снаге мишића трупа и екстремитета нека фокус буде на серијама са мањим бројем понављања и довољно дугим паузама. У… Прочитај целу лекцију »